Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

spinerka

5. 3. 2012 17:46
Nevím, jaké školy studují ti, o kterých mluvíte...

... ale vím, že u některých škol opravdu nelze chodit do práce a ještě do prezenčního studia. A taky byste si měl uvědomit, že ne každý má možnost bydlet u rodičů/ prarodičů a stravovat se. Ano, šikovný student si na školné opravdu vydělat zvládne, ale někteří z toho také žijí třeba celý rok.

0 0
možnosti
K

kkr

4. 3. 2012 16:30
Asociálnost

Myslím, že z hlediska dělníka je vysokoškolské studium poskytované zdarma hodně asociální. Ze své výplaty (nízké) musí platit studium budoucích šéfů svých dětí. Na místě toho dělníka bych pěkně nadával.

P.S.

O základním a středním školství nemluvím - VŠ je ale jednoznačně nadstavba

1 0
možnosti

spinerka

5. 3. 2012 17:43
Re: Asociálnost

Mimo studia budoucích šéfů svých dětí ale ten dělník platí třeba studium lékaře, který mu zachrání život, když onemocní - to je podle vás taky hodno nadávek?

Mimochodem... kde je psáno, že dělníkovy děti nemohou studovat? Za aktuálního systému mohou. Až se zavede školné, nebudou moci.

0 0
možnosti
PZ

Psí zadek

4. 3. 2012 14:31
Pokud

studenti v nižších ročnících VŠ zvládají zároveň prezenčně studovat a pracovat na plný úvazek, je něco špatně. Podle mého názoru by obtížnost VŠ měla být nastavena tak, aby ani nadprůměrný student minimálně první tři roky nezvládal zároveň pracovat na plný úvazek, pokud to zvládá, svědčí to ne o jeho schopnostech, ale o nekvalitě dané VŠ a tom, že se na ní titul dává  velmi lacino. Zkrátka student by měl především studovat, měla by to být minimálně v začátcích studia jeho hlavní činnost. S prací na konci studia souhlasím, tam je již potřeba zároveň získávat praxi, ovšem smysl má v tomto ohledu pouze práce v oboru.

0 0
možnosti
HZ

DADAnce

4. 3. 2012 4:22
V průběhu let se tak nějak zjistilo,

že je lepší mít doktory, lékárníky, architekty,.. kteří na to mají hlavu, nikoli peníze. Privilegium (nezasloužené) je talent a schopnosti. Právo by měli mít nositelé tohoto privilegia. V zájmu všech.

0 0
možnosti
HZ

DADAnce

4. 3. 2012 4:05
Soudy také zřizuje a platí stát.

Má tedy nad nimi mít absolutní kontrolu? Navíc stát nejsou politici. Jejich dosazování do správních rad není kontrola státu, ale vládnoucí politické garnitury... u nás víc než škodlivé. Za sebe a svá dávno uplynulá studentská léta požaduji návrat do starých dobrých časů, kdy studenti nepodléhali normálním soudům a měli právo nosit zbraň!

0 0
možnosti
CCM

Censorkova cikánská máma

2. 3. 2012 21:27
Student má studovat, ne pracovat, Koukale!!!

Ne každý studuje práva, anebo je takový flákač, aby mohl při studiu pracovat.

Jak může někdo prezenčně studovat a zároveň pracovat na plný úvazek?????????

Větší HLOUPOST už si snad ani vytasit nemohl. Pokud to není sarkasmus, tak se svým postojem ke studiu raději veřejně nechlub. Anebo vyměň kamarády. Tohle zavání skoro až podvodem.

4 0
možnosti
EK

Fina

3. 3. 2012 11:42
Re: Student má studovat, ne pracovat, Koukale!!!

Pokud nevíte, že tato možnost existuje, nebuďte vulgární a raději se trochu dívejte okolo. Moje spolužačka studuje prezenčně (ač už platí, věk nad 26 let, jen pro informaci mimo), pracuje na plný úvazek a ještě chodí na brigádu do kavárny. Nikdy není všude 100%, ale studuje a pracuje, titul získá "a nazdar".

1 0
možnosti
2

20/40

2. 3. 2012 20:45
Víceménně souhlasím

akorát nesouhlasím s částí, kde se autor domnívá, že každý VŠ student si může během studia vydělat na své studium. To není obecně pravda pro každou VŠ. Některé jsou velmi časově náročné (každý den ve škole, někdy od rána do večera a spousta práce na víkendy.... o zkouškovém období ani nemluvě). Třeba studenti matfyzu nebo fjfi opravdu nemají moc volného času, mohou maximálně tak doučovat po večerech. Někomu se možná poštěstí a najde nějakou brigádu, kterou dokáže zkloubit s náročným rozvrhem (který se mění každý semestr) ale takových je pramálo (já znám jen jednoho takového člověka). Mluvím z vlastní zkušenosti.

Jinak skolne bych bral pokud by na nej bylo mozne vzit pujcku (samotne bych si ho z svych penez dovolit opravdu nemohl) a pokud by to melo smysl - tedy pokud by o to co se vybere na skolnem nesnizil statní prispevek, protoze ty skoly fakt potrebujou vic penez a kvalitnejsi vyucujici.

1 0
možnosti
ES

Atia

2. 3. 2012 18:18
praci pri studiu

Hezky napsano, zejmena vase analogie s prarodici se mi libi. Ale prijde mi, ze trochu motate dve veci - pokud bude skolne, bude formou pujcek, ktere bude student splacet az zacne vydelavat. Tedy schopnost vydelat si na studium je licha..

Z vlastni zkusenosti (full-time prace spolu s kombinovanym studiem) muzu rict, ze bych si nic neprala vic, nez mit moznost jit v 19 studovat prezencne a venovat se skole naplno. Predevsim diky moznostem ucastnit se prednasek navic, diskuzi, byt soucasti univerzitniho zivota se vsim vsudy..

Jak clovek zacne pri studiu pracovat, je to uz jen o uceni se sam doma po vecerech a pak rychle dojet na zkousku a zase a znova.. nic navic. A to podle me neni spravne.

2 0
možnosti
HZ

DADAnce

4. 3. 2012 4:02
Re: praci pri studiu

Půjčky na studium fungují tam, kde jsou platy vysokoškoláků natolik vysoké, že z nich mohou půjčku splácet... což NENÍ náš případ!

1 0
možnosti
IP

Mustrum Ridcully

2. 3. 2012 12:38
Výše školného

Cituji: ": Nedokáže - li si někdo při studiu vydělat na svůj

život a (v porovnání s těmito náklady ne příliš vysoké) školné, pak není

způsobilý ke studiu na škole, která by měla být pro ty schopnější a

nadanější. "

To, že bude výše školného při zavedení přijatelná, neznamená, že to tak bude do budoucna. Krásným příkladem je Velká Británie, kde studenti platí tak vysoké školné, že jej nebudou schopni během svého života splatit - tudíž nejsou si schopni na něj vydělat během studia a půjčky budou splácet až do konce života aniž by je celé splatili. Nebude pak fungovat ani vaše odpověď a), ani vaše odpověď b). Vzhledem k tomu, že reforma školství u nás je velice podobná tomu, co se dělo a děje ve Velké Británii, nepochybuji o tom, že v budoucnu k astronomickému nárůstu školného na VŠ dojde.

1 0
možnosti
HZ

DADAnce

4. 3. 2012 4:08
Re: Výše školného

Můj oblíbený citát:" Kdyby měl kterýkoli jiný evropský národ takový systém školství a zdravotnictví jako VB, byl by už dávno na barikádách." :o)

1 0
možnosti
JH

duch zavražděného iuose

2. 3. 2012 8:04
hmm

Prezenční studium a zároveň práce na plný úvazek? Není něco špatně?

Jinak souhlasím

0 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2201x
Rychle stárnoucí šohaj, duchem a perem však stále mladší.