Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se křesťané nepřestali dohadovat, aneb o trojím čtení Bible

Už patnáct set let se Biblí argumetuje ve spoustě politických a teologických sporů. Biblí byl zdůvodňován institut otroctví nebo vyhlazování Židů a muslimů. Dneska už církev nemá politickou moc, a proto se biblické argumenty používají spíše v teologických debatách typu "Může být žena kněz?" nebo "Je homosexualita špatná?" Jak číst Bibli aby nám na tyto otázky odpověděla?

Křesťané čtou Bibli trojím způsobem. Z rozdílného čtení pak vyvěrá problém rozdílného chápání stejných textů a většina vzájemného nepochopení:

1. Doslovné čtení: Když Bible říká, že pro muže je hanba nosit dlouhé vlasy, tak to tak je a nejede přes to vlak. Když říká, že si máme vyloupnout oko a useknout ruku, pokud nás svádí ke špatnosti, tak je naší povinností poslechnout. Takto čtou Bibli především církve sektářského typu. Tento přístup se dle mého příčí zdravému rozumu. Navíc plnit ho doslova ve všech situacích prostě není prakticky možné.

2. Historicko-kritická metoda: Nejdřív musíme zjistit, co text znamenal pro původní čtenáře a na základě toho musíme rozhodnout, jestli obsahuje nějaký princip, který je přenositelný i do dnešní doby. Podle této metody např Ježíšův výrok "Ti, kdo uvěří v mé jméno budou provázet tato znamení: ... budou brát hady do ruky..." neznamená, že křesťané se mají mazlit s chřestýšem, ale že v jejich životě nastávají zázračné události. Zdá se to rozumné, ale tato (vlastně vědecká) metoda přináší stejné problémy jako každé vědecké bádání. Půlka badatelů má za to, že zákaz ustanovování žen kněžími je jen kulturně podmíněný (založený na silném patriarchátu v hebrejské společnosti) a druhá půlka, že je to trvale platný princip (založený na rozdílnosti ženy a muže). Stejně tak se dohadují o dlouhých vlasech u muže. Stejně tak se dohadovali o homosexuální orientaci a dnes místo toho o homosexuálních praktikách. Dalších sporů ohledně toho, co teda vlastně ta Bible říká, když na ni aplikujeme tuto metodu, bychom v církvi našli tisíce (potraty, ženy kněžími, antikoncepce, sociální solidarita, trest smrti, užívání narkotik či psychotropik...).

3. Osobní čtení Bible: Každý příběh v Bibli je příběhem o mně a mém vztahu k Bohu a k druhým lidem. Jsem plný nezájmu o druhé jako Noe, který si pro sebe postaví koráb a jediným slůvkem se nezmíní o ostatních? Nebo jsem jako on poslušný tak, že neváhám celý život obětovat službě Bohu? Jsem zbabělý jako Abraham, že pošlu na smrt svého syna, protože se bojím jeho macechy? Nebo mám jako on tak velkou víru, že na pokyn shůry neváhám sebrat celou rodinu a vyrazit do neznáma? Jsem bez motivace jako David, který netáhne do války v čele svého vojska? Nebo jsem pokorný jako on, že dokážu uznat vlastní chybu a chtít ji napravit?
A prázdné teologické otázky najednou dostávají úplně jiný rozměr - osobní. Místo otázky "Může křesťan hulit?" je zde otázka "Je dobré/užitečné/prospěšné, když se zhulím, nebo je to pouze sobecká zábava?" Místo otázky "Mohou být ženy kněžími?" se každá dívka může ptát "Je mé místo v taláru před oltářem s kadidelnicí v ruce?".

Osobní způsob čtení Bible* je nebezpečný. Ničí moje iluze, pošlapává moje sny a představy a svléká mě donaha před sebou samým. Najednou se nelze alibisticky odvolávat na "Boží Slovo, které to přece tak říká", ale člověku, je-li upřímný, je odhalována skutečnost. O jeho touhách, motivaci, snech, selháních. Ale jen v takovém čtení Bible se zjevuje Pravda, o které kdosi řekl: Poznáte ji a ona vás osvobodí.

*pozn. pro tzv. křesťany: chcete-li, místo "osobní čtení Bible" dosaďte "výklad Duchem". Neříkám, že tyto dva pojmy jsou volně zaměnitelné, pro účely tohoto článku však osobním čtením Bible tzv. křesťanem myslím právě to, co se v církvi někdy označuje jako "výklad Duchem".

Autor: Bohuslav Koukal | úterý 23.7.2013 15:00 | karma článku: 14,77 | přečteno: 715x
  • Další články autora

Bohuslav Koukal

Útěkář

Chodím k Prokopovi na hagioterapii. Je to klasická skupinová psychoterapie, kde zrcadlem našich životů, emocí a postojů jsou biblické příběhy. Dneska jsem zažil zajímavý pohled na Jonáše. Víte, jak by ten příběh mohl vypadat dneska (resp. jeho první část)? Jonáš měl silné niterní pnutí, které mu říkalo: "Běž do Mosulu a řekni džihádistovi Johnovi (to je ten, co podřezává rukojmí na videích Islámského státu), že je vůl a ať toho nechá a jde dělat něco užitečného."

2.3.2015 v 0:00 | Karma: 4,44 | Přečteno: 61x | Diskuse| Kultura

Bohuslav Koukal

Bezmoc a beznaděj. Co kdyby unesli Vaše děti?

Bezmoc, beznaděj, zoufalství. Pocity jako vystřižené ze zlých snů Franze Kafky už dlouhé měsíce a roky zažívá máma dvou kluků, která udělala tu chybu, že se s celou rodinou odstěhovala do "civilizovaného" Norska.

9.11.2014 v 20:50 | Karma: 32,61 | Přečteno: 3166x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Na facebooku jsme siláci, ale jít s kůží na trh?

Pojďme si spolu zahrát krátkou, ale o to zajímavější hru! Vezměte si tužku a papír a napište tři negativní slova, která se vám vybaví, když se řekne "politika". Otočte papír a napište tři pozitivní slova, která se vám pojí s tímto slovem.

8.10.2014 v 20:15 | Karma: 9,95 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Komunikace stran s voliči je tristní, uspěli Svobodní, ODS a ANO.

Komunikují politické strany se svými voliči? A nabízejí jim možnost předvolebního osobního setkání ve městech, které mají méně než 30 000 obyvatel? V rámci projektu Exod-us jsme udělali malý průzkum a výsledky stály za to.

2.5.2014 v 22:44 | Karma: 17,41 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Politika

Bohuslav Koukal

Lídr ČSSD do EP Keller: Nechápe rozdíl mezi EU a Evropou?

Jan Keller ve svém vystoupení na tiskovce ČSSD nejspíš prováděl nějaký sociologický průzkum ohledně počtu lidí, kteří nechápou mluvený projev. V horším případě své teze opravdu myslel vážně, tak se na ně pojďme podívat bod po bodu.

29.1.2014 v 19:17 | Karma: 28,00 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2201x
Rychle stárnoucí šohaj, duchem a perem však stále mladší.