Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozdní aprílové žertíky z dílny ODS

Pan Jiří pracoval 27 let v továrně na elektronické součástky v severních Čechách. Firma nedávno v rámci optimalizace úspor přesídlila do Rumunska a Jiří skončil na pracáku. V regionu s 15% nezaměstnaností ve svém věku novou práci už asi nenajde, proto přemýšlí o předčasném důchodu...

Levicové řešení I (ODS - posiluje roli státu)
Vezměme firmám, které tady v Česku máme, ještě víc peněz. Část dáme Jiřímu, aby mohl podnikat. Část dáme úředníkům, kteří budou posuzovat, jak je jeho podnikatelský plán dobrý.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/jednani-vlady-s-odbory-o-oziveni-ekonomiky-a-minimalni-mzde-p4m-/ekonomika.aspx?c=A130409_133743_domaci_kop

Prosím? Úředníci, často středoškoláci, pracující celý život jen v byrokracii, žijící z peněz druhých, budou rozhodovat o kvalitě něčího podnikatelského plánu? To má být pobídka ke korupci nebo prostě jenom výsměch?

Levicové řešení II (ČSSD - posiluje roli státu)

ČSSD má nyní tu výhodu, že bude nejspíš problém pana Jiřího a dalších 588 000 nezaměstnaných řešit až po volbách 2014. Přesto zatím navrhuje alespoň zvýšit minimální mzdu. V továrně, kde dneska pracuje 10 lidí za minimální mzdu (8000 Kč) by podle ČSSD za stejnou práci měli dostávat 12000 Kč. Z deseti lidí už jich firma bude moct zaplatit jen šest. Čtyři půjdou na pracák a každý ze zbylých šesti bude pracovat za více než jednoho a půl. Pokud to zvládnou, budou si oprávněně stěžovat na šílené normy a náročnost práce. Pokud ne, firma bude mít blízko ke krachu (stejné náklady, nižší výnosy) a na pracáku jich nakonec může skončit všech deset. Diletantská opatření se nakonec obrátí nejvíc proti těm, které měla chránit - nejchudší.

Pravicové řešení I (Svobodní - oslabuje roli státu)
Nechme peníze firmám, které tady máme. Jen ony mohou zaměstnat Jiřího. Vezmeme-li jim peníze a dáme-li je Jiřímu na jeho vlastní podnikání (recept ODS), je to nesmysl, protože:
1. Firma za chvíli odejde někam, kde jí nechá stát víc peněz a kde bude mít nižší náklady (Rumunsko, Čína) => růst nezaměstnanosti.
2. Výběr peněz a jeho kontrola něco stojí a čím víc se vybere, tím víc se po cestě ztratí do kapes přisátých subjektů => placení zbytečné práce, podpora korupce
3. Samotný začátek podnikání je často finančně náročný. Kdyby peníze, které ODS chce použít na dotace, zůstaly podnikatelům a firmám, mohly by Jiřího zaměstnat ve stejném oboru, ve kterém bude chtít podnikat, ale s nulovými počátečními náklady.
4. Jiří stejně nebude moci podnikatelsky uspět, protože bude muset splnit sto plus jedna nesmyslných podmínek (na co smí a nesmí peníze použít, byrokratická zátěž atd.), které jeho podnikání uškodí.

Zrušme minimální mzdu. Dopadá nejvíce na nejchudší a nejméně kvalifikované lidi, protože kvůli ní přicházejí o práci. Není to jen ekonomická poučka, je to zkušenost. Když jsem v zahraničí nemohl najít práci, byl bych ochoten dělat za tři libry na hodinu (v ČR pro studenta celkem slušná mzda). Nikdo mě ale nesměl zaměstnat, protože minimální mzda byla dvojnásobná. Všichni, kdo jsou ochotni dělat za méně peněz a nesmí, protože to stát zakázal, buď končí na pracáku a nakonec je živí všichni ostatní nebo dělají načerno a stát ve své hamižnosti nedostane ani haléř (což je asi ta užitečnější varianta).

Poslední otázka, která by mě tedy zajímala: Jsou tyto návrhy ODS a ČSSD jen diletanství, kdy si obě strany neuvědomují základní souvislosti, které nám předkládá nejen ekonomie, ale především selský rozum? Nebo se drží hesla "slibem nezarmoutíš" a loví ovečky do voleb 2014? Doufám, že v obou případech si snad uvědomí dřív, než bude pozdě, že na jejich aprílové žertíky můžou tvrdě dojet statisíce pracujících Čechů.

Autor: Bohuslav Koukal | úterý 9.4.2013 21:24 | karma článku: 28,91 | přečteno: 1838x
  • Další články autora

Bohuslav Koukal

Útěkář

Chodím k Prokopovi na hagioterapii. Je to klasická skupinová psychoterapie, kde zrcadlem našich životů, emocí a postojů jsou biblické příběhy. Dneska jsem zažil zajímavý pohled na Jonáše. Víte, jak by ten příběh mohl vypadat dneska (resp. jeho první část)? Jonáš měl silné niterní pnutí, které mu říkalo: "Běž do Mosulu a řekni džihádistovi Johnovi (to je ten, co podřezává rukojmí na videích Islámského státu), že je vůl a ať toho nechá a jde dělat něco užitečného."

2.3.2015 v 0:00 | Karma: 4,44 | Přečteno: 61x | Diskuse| Kultura

Bohuslav Koukal

Bezmoc a beznaděj. Co kdyby unesli Vaše děti?

Bezmoc, beznaděj, zoufalství. Pocity jako vystřižené ze zlých snů Franze Kafky už dlouhé měsíce a roky zažívá máma dvou kluků, která udělala tu chybu, že se s celou rodinou odstěhovala do "civilizovaného" Norska.

9.11.2014 v 20:50 | Karma: 32,61 | Přečteno: 3166x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Na facebooku jsme siláci, ale jít s kůží na trh?

Pojďme si spolu zahrát krátkou, ale o to zajímavější hru! Vezměte si tužku a papír a napište tři negativní slova, která se vám vybaví, když se řekne "politika". Otočte papír a napište tři pozitivní slova, která se vám pojí s tímto slovem.

8.10.2014 v 20:15 | Karma: 9,95 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Komunikace stran s voliči je tristní, uspěli Svobodní, ODS a ANO.

Komunikují politické strany se svými voliči? A nabízejí jim možnost předvolebního osobního setkání ve městech, které mají méně než 30 000 obyvatel? V rámci projektu Exod-us jsme udělali malý průzkum a výsledky stály za to.

2.5.2014 v 22:44 | Karma: 17,41 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Politika

Bohuslav Koukal

Lídr ČSSD do EP Keller: Nechápe rozdíl mezi EU a Evropou?

Jan Keller ve svém vystoupení na tiskovce ČSSD nejspíš prováděl nějaký sociologický průzkum ohledně počtu lidí, kteří nechápou mluvený projev. V horším případě své teze opravdu myslel vážně, tak se na ně pojďme podívat bod po bodu.

29.1.2014 v 19:17 | Karma: 28,00 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2201x
Rychle stárnoucí šohaj, duchem a perem však stále mladší.