Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jsem se rozhodl vstoupit do veřejného prostoru

Mnoho lidí v Česku i západní společnosti obecně je znechuceno stavem politiky a celého politického prostoru. Jsou opravdu korupční kauzy, provázání rozhodovací a zájmové sféry či nemorální politické půtky tím skutečným problémem? Nebo je problém někde hlouběji - v našem vidění světa, jakési historické stigmatizaci či dokonce v lidské přirozenosti jako takové?

crosswalk.com
Dokud aspoň poslední stovka z nás tu zbude, nikdy a za žádných podmínek nepřenecháme vládu nad sebou Anglii. Vpravdě je to ne pro slávu, ani bohatství, ani čest, pro co bojujeme, ale pro svobodu - pro to jediné, čeho se čestný muž nikdy nevzdá, leda spolu s vlastním životem.
The Declaration of Arbroath, 1320 (Skotsko)

 


Touhu po svobodě jsme nahradili touhou po jistotě

Svoboda rozhodování a jednání je podle mě ten nejcennější artikl, který byl dán člověku do vínku. Jestliže máme svobodu (mluvme teď o hledisku čistě lidském, pro účely tohoto článku záměrně pominu všechny aspekty většinové lidské poznání přesahující), pak o svém životě můžeme rozhodovat sami - jak naložíme s penězi? Jak budeme vychovávat děti? Jak budeme pracovat? Jak se budeme chovat k bezdomovcům? Za všechna svá rozhodnutí poneseme zodpovědnost - sami před sebou, před svými nejbližšími i před společností. Tato zodpovědnost je ale zavazující a nebezpečná a člověk z ní má přirozeně strach. Zodpovědnost za své jednání tak chceme přenést na někoho jiného - kohokoli - jejž pro uklidnění svědomí raději nazýváme abstraktně - stát. Tato absence vlastní zodpovědnosti v nás vytváří pocit bezpečí a jistoty. Dává nám pocit, že když se věci v našem životě nebudou dařit, někdo se o nás postará, někdo jiný ponese zodpovědnost za naše problémy. Položili jsme svobodu vlastního rozhodování na oltář jistotám. A co víc - takové jistoty jsou podle mě jen iluzí - iluzí falešnou.

 


Tento proces má tragické následky

Do jak zrůdných rozměrů se rozrostl tento problém, ukážu na dvou nejviditelnějších oblastech:

1. Rozhodování o penězích - Česko 2012

Myslíte si, že stát dokáže o Vašich penězích rozhodnout lépe než Vy sami? Máte-li průměrnou mzdu (24 300 hrubého), pak odevzdáte státu 13 700 Kč měsíčně jen na dani a pojištění. Váš čistý příjem je cca 18 800 a pokud žijete tak nějak průměrně (občas jedete autem, trochu kouříte atd.), odvedete státu ze své spotřeby dalších cca 4-5000 Kč měsíčně. Stát tak z Vaší práce dostane 18000, Vám jich zbyde 15.

Oněch 18 000, které komusi odevzdáte jde na pět účelů:

1. část je zpronevěřena a přistane v kapse některé "přísavce".
2. část jde na výběr samotný - platy úředníků, vytváření zákonů, kontroly a všechny další náklady na byrokracii.
3. část jde na projekty typu "Rozvíjení kompetencí interkulturní komunikace v globálním kontextu u sociálně znevýhodňovaných jedinců" či na platy úředníků, kteří monitorují výskyt hub v českých lesích.
4. část jde na potřebné věci, které by ale byly mnohem levnější a efektivnější, kdyby je platil ten, kdo je využívá, a ne ten, kdo je nevyužívá, nevyužíval, využívat nebude a nemá z nich žádný přínos - příkladem je terciární vzdělávání nebo veřejná doprava. Zde jde o naprosto logický princip, že ten, kdo utrácí peníze cizí, utrácí podstatně méně efektivně než kdyby utrácel peníze vlastní.
Teprve 5. část jde na věci, kvůli nimž byl stát založen - armáda, policie, soudnictví, základní společenská solidarita (pomoc handicapovaným, nejzákladnější zdravotnická péče). Tyto věci bez státu mohou fungovat jen v anarchokapitalistickém systému, který v jistých aspektech považuji za utopistický.

Pokud by stát přestal financovat položky č. 3 a 4, odpadly by alespoň z poloviny položky 1 (korupce - nebyl by k ní prostor) a 2 (byrokracie - nebyl by k ní důvod). Věci, které jsou dnes centrálně dotovány, by "zdražily". A Vám by najednou místo 15ti tisíc každý měsíc zbylo třeba 20 nebo 25. Měli byste svobodu, jak s nimi naložíte a zároveň byste za to nesli zodpovědnost. Budete spořit pro děti? Na stáří? Zaplatíte si kulturu, sport? Propijete je, abyste se stáří radši nedožili?
Měsíčně pět, osm tisíc navíc. Lákavá představa? Nebo snad mrazivá?

2. Změna právního uvažování - aspekty každodenního života

Už stará hebrejská tradice včetně Desatera přikázání, Chammurapiho zákoník či římské právo obsahují téměř výlučně jen nejnutnější zákazy, které mají společensky ochrannou funkci. Snaha zbavit se zodpovědnosti nás ale vede k tomu, že chceme mít zákony a předpisy i na ty největší nesmysly. A dokonce chceme, aby nám zákony řekly, co je dobré a co špatné. Směrnice za nás určují např.

Jak?

A pár příkladů nařízení, které buď platí v některých jiných státech EU nebo které byly alespoň vážně navrhovány

Jak?

Možná jste za tato všechna nařízení rádi. Já je považuji za zrůdný důsledek útěku před zodpovědností. Cením si víc svobody vlastního rozhodování, než abych někomu rozhodování o svém životě přenechával v tak neospravedlnitelné míře, jako je tomu dnes. Nechci aby o mém životě rozhodoval čím dál tím víc úředník - ať z Prahy nebo z Bruselu, ani jakýsi anonymní lobbista.

Svoboda rozhodování s sebou nese zodpovědnost a spolu podporují a rozvíjejí kreativitu, rozum, vzdělanost, lidskost, toleranci a smysl pro spravedlnost. Falešná jistota je však vůči nim destruktivní. Tyto vlastnosti jsou tím, co mi v dnešním veřejném prostoru chybí. Samozřejmě - patent na ně nemám, ale považuji je za cenné, chci se jim každý den znovu a znovu učit a jednou bych je chtěl vidět i v českém veřejném - politickém a kulturním - prostoru.

Autor: Bohuslav Koukal | úterý 18.9.2012 20:15 | karma článku: 19,60 | přečteno: 1155x
  • Další články autora

Bohuslav Koukal

Útěkář

Chodím k Prokopovi na hagioterapii. Je to klasická skupinová psychoterapie, kde zrcadlem našich životů, emocí a postojů jsou biblické příběhy. Dneska jsem zažil zajímavý pohled na Jonáše. Víte, jak by ten příběh mohl vypadat dneska (resp. jeho první část)? Jonáš měl silné niterní pnutí, které mu říkalo: "Běž do Mosulu a řekni džihádistovi Johnovi (to je ten, co podřezává rukojmí na videích Islámského státu), že je vůl a ať toho nechá a jde dělat něco užitečného."

2.3.2015 v 0:00 | Karma: 4,44 | Přečteno: 61x | Diskuse| Kultura

Bohuslav Koukal

Bezmoc a beznaděj. Co kdyby unesli Vaše děti?

Bezmoc, beznaděj, zoufalství. Pocity jako vystřižené ze zlých snů Franze Kafky už dlouhé měsíce a roky zažívá máma dvou kluků, která udělala tu chybu, že se s celou rodinou odstěhovala do "civilizovaného" Norska.

9.11.2014 v 20:50 | Karma: 32,61 | Přečteno: 3166x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Na facebooku jsme siláci, ale jít s kůží na trh?

Pojďme si spolu zahrát krátkou, ale o to zajímavější hru! Vezměte si tužku a papír a napište tři negativní slova, která se vám vybaví, když se řekne "politika". Otočte papír a napište tři pozitivní slova, která se vám pojí s tímto slovem.

8.10.2014 v 20:15 | Karma: 9,95 | Přečteno: 441x | Diskuse| Společnost

Bohuslav Koukal

Komunikace stran s voliči je tristní, uspěli Svobodní, ODS a ANO.

Komunikují politické strany se svými voliči? A nabízejí jim možnost předvolebního osobního setkání ve městech, které mají méně než 30 000 obyvatel? V rámci projektu Exod-us jsme udělali malý průzkum a výsledky stály za to.

2.5.2014 v 22:44 | Karma: 17,41 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Politika

Bohuslav Koukal

Lídr ČSSD do EP Keller: Nechápe rozdíl mezi EU a Evropou?

Jan Keller ve svém vystoupení na tiskovce ČSSD nejspíš prováděl nějaký sociologický průzkum ohledně počtu lidí, kteří nechápou mluvený projev. V horším případě své teze opravdu myslel vážně, tak se na ně pojďme podívat bod po bodu.

29.1.2014 v 19:17 | Karma: 28,00 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

Rodinný dům 79 m2
Rodinný dům 79 m2

Jánská, Kostelec nad Černými lesy, okres Praha-východ
2 500 000 Kč

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2201x
Rychle stárnoucí šohaj, duchem a perem však stále mladší.